Μετά το αυτοκίνητο

akropoli farmobil

Η πόλη του εικοστού αιώνα ανήκε στο αυτοκίνητο. Είτε ως σύμβολο νεωτερικότητας και ατομικής ελευθερίας, είτε ως δαπανηρό και ρυπογόνο μέσο μετακίνησης, είτε ως σύμβολο ευμάρειας και καταναλωτισμού, το αυτοκίνητο αποτέλεσε έναν αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή στην καθημερινότητα των μεγάλων πόλεων. Ίσως είναι δύσκολο να το φανταστούμε σήμερα, αλλά η μελλοντική εξέλιξη των αστικών κέντρων δεν περιλαμβάνει έναν τόσο σημαντικό ρόλο για το αυτοκίνητο. Διαφορετικοί λόγοι, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, αλλά και πολιτισμικοί, επιβάλλουν τη σταδιακή απομάκρυνση των αυτοκινήτων από τα αστικά κέντρα του 21ου αιώνα. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων δεν μειώνει την προσπελασιμότητα των κεντρικών περιοχών. Ο χώρος που απελευθερώνεται από την αποχώρηση των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων αποδίδεται στα νέα μέσα μαζικής κυκλοφορίας, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, στους πεζούς, τους ποδηλάτες, και τις ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας. Μία πόλη χωρίς αυτοκίνητα δεν είναι μια έρημη πόλη. Ένα αστικό κέντρο χωρίς αυτοκίνητα, αλλά με σύγχρονα δίκτυα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να αποτελέσει μία πολύβουη, προσπελάσιμη, ανοικτή σε όλους τους κατοίκους, πόλη.
Μια σειρά από πολεοδομικούς λόγους καθιστούν την οδό Πανεπιστημίου ως το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει η ανάκτηση του δημόσιου χώρου από τους πεζούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς: Η Πανεπιστημίου επιτρέπει την επέκταση της γραμμής τραμ προς τα Πατήσια και τη μεταφορά του υφιστάμενου κυκλοφοριακού φόρτου παράπλευρα, στις οδούς Σταδίου και Ακαδημίας. Η Πανεπιστημίου συνδέει σημαντικούς δημόσιους χώρους της πόλης και περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο αξιόλογα δημόσια κτήρια της. Τέλος η Πανεπιστημίου, μαζί με την Πατησίων και τη Λεωφόρο Αμαλίας, επιτρέπουν τη σύνδεση του Μουσείου της Ακρόπολης με το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και τη σύνδεση του μεγάλου περίπατου της Ακρόπολης με την καρδιά της πόλης. Σίγουρα η οδός Πανεπιστημίου δεν αποτελεί το πιο προβληματικό σημείο της σημερινής Αθήνας. Όμως η ανανέωση μιας παρηκμασμένης πόλης δεν είναι αναγκαίο να ξεκινήσει από τα πλέον υποβαθμισμένα σημεία της. Στρατηγικά είναι πιο ορθό να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν τη δυνατότητα θεματικής αναβάθμισης ώστε η δυναμική τους να παρασύρει την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της πόλης.
Η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου δεν αποτελεί έργο εξωραϊσμού αλλά έργο υποδομής. Δεν πρόκειται για μια ακόμη πεζοδρόμηση αλλά για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αστικής ανανέωσης. Το συγκεκριμένο έργο ισχυροποιεί το κέντρο της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, εξασφαλίζει την προσπελασιμότητα από όλους τους πολίτες και συμβάλει στην αναζωογόνηση των δραστηριοτήτων του εγκαταλειμμένου κέντρου. Η Αθήνα μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Αρκεί να το πιστέψουν οι πολυάριθμες, και ετερόκλητες, θετικές δυνάμεις της πόλης.

Αποσπάσματα του δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή στις 24 Μαρτίου 2013.

tags: ,
posted in Uncategorized by panosdragonas

Follow comments via the RSS Feed | Leave a comment

Leave Your Comment


+ five = 8

 
Powered by Wordpress. Design by Bingo - The Web Design Experts.