'Άρθρα σε αρχιτεκτονικά περιοδικά' Category

“In Greeklish” 8/8: Η ανανέωση του σχεδιαστικού ήθους

Απόσπασμα (δ’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish 2: Στοιχεία κατανόησης της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Αρχιτεκτονικά Θέματα 45/2011.
Εικόνα: Χριστιάνα Ιωάννου, Χρίστος Παπαστεργίου, draftworks*.  ”New Zidonians”. Τιμητική αναφορά στον διεθνή διαγωνισμό “Just Jerusalem”.
Η αρχιτεκτονική στην [...]

 • “In Greeklish” 7/8: Μετά (το ελληνικό) μοντέρνο

  Απόσπασμα (γ’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish 2: Στοιχεία κατανόησης της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Αρχιτεκτονικά Θέματα 45/2011.
  Εικόνα: João Prates Ruivo και Raquel Maria Oliveira, 18 steps. Α’ Βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό upto35.
  Κατά το μεγαλύτερο μέρος [...]

 • “In Greeklish” 6/8: Η κρίση του αληθινού

  Απόσπασμα (β’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish 2: Στοιχεία κατανόησης της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Αρχιτεκτονικά Θέματα 45/2011.
  Εικόνα:  Point Supreme Architects. Hortus Conclusus, εξαγορά στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Πλατεία Θεάτρου.
  Από το 1991 που δημιουργήθηκε το World [...]

 • “In Greeklish” 5/8: Η άνοδος και η πτώση του καταναλωτικού lifestyle

  Απόσπασμα (α’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish 2: Στοιχεία κατανόησης της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Αρχιτεκτονικά Θέματα 45/2011.
  Εικόνα: Πάρκο Ναυαρίνου. Πηγή: http://parkingparko.blogspot.com/
  Για την Ελλάδα η δεκαετία του 2000 είναι μια περίοδος με έντονες αντιφάσεις. Η είσοδος στην Ευρωζώνη (2001), η [...]

 • “In Greeklish” 4/8: Greeklish αρχιτεκτονική

  Απόσπασμα (δ’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish: Στοιχεία καταγωγής της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Θέματα Χώρου + Τεχνών 42/2011.
  Εικόνα: Α. Αντονάς, Πρόταση για τον Πύργο του Πειραιά
  Οι πιο δυσδιάκριτες, αλλά και ενδιαφέρουσες, επιδράσεις του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης στην αρχιτεκτονική είναι αυτές που [...]

 • “In Greeklish” 3/8: Η “ψηφιακή” γενιά του 2000

  Απόσπασμα (γ’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish: Στοιχεία καταγωγής της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Θέματα Χώρου + Τεχνών 42/2011.
  Εικόνα: Α. Αγγελιδάκης, Cloud House.
  Η γενιά που ξεκινάει τη σταδιοδρομία της τη δεκαετία του 2000 περιλαμβάνει δημιουργούς που μεγάλωσαν στη δυσλειτουργική ελληνική πόλη της δεκαετίας του [...]

  posted in Άρθρα σε αρχιτεκτονικά περιοδικά by panosdragonas

 • “In Greeklish” 2/8: Η ιδεολογική σύγχυση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

  Απόσπασμα (β’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish: Στοιχεία καταγωγής της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Θέματα Χώρου + Τεχνών 42/2011.
  Εικόνα: B. Tschumi, Μ. Φωτιάδης, Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
  Η δεκαετία του 2000 υπήρξε μια εξαιρετικά παραγωγική περίοδος για τη διεθνή αρχιτεκτονική. Οι αναπτυγμένες πόλεις επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην αρχιτεκτονική [...]

 • “In Greeklish” 1/8: Η κατάρρευση της ισχυρής Ελλάδας

  Απόσπασμα (α’ μέρος) από το κείμενο “In Greeklish: Στοιχεία καταγωγής της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής”, όπως δημοσιεύεται στα Θέματα Χώρου + Τεχνών 42/2011.
  Εικόνα: Griots – Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2008. Φωτογραφία: AP Photo/Bela Szandelszky.
  Πηγή: boston.com/bigpicture/
  Για την Ελλάδα η δεκαετία του 2000 έχει τρία ορόσημα:
  Το καλοκαίρι του 2004 αποτελεί το ορόσημο της “ισχυρής Ελλάδας”. [...]

 • Μετά (την) Ακρόπολη

  Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το σημαντικότερο δημόσιο κτήριο που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα για περισσότερα από εκατό χρόνια. Η επίδραση του νέου Μουσείου στην αθηναϊκή ταυτότητα είναι καθοριστική. Η συμβολική διάσταση του αφορά σε δύο κύρια ζητήματα: στον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη ελληνική κοινωνία προσλαμβάνει την ιστορία της και στην ανάδειξη [...]

 • Merry crisis…

  Εικόνα: The Erasers
  Πηγή: theerasers.blogspot.com
  Στις 14 Σεπτεμβρίου 2008 εγκαινιάστηκε η 11η διεθνής έκθεση αρχιτεκτονικής στη Βενετία. Ανάμεσα στη συνήθη πληθώρα εκθεμάτων το Βελγικό περίπτερο φιλοξένησε μια ιδιότυπη εγκατάσταση. Ο κύριος χώρος παρέμενε κενός, πέρα από μερικές σκόρπια τοποθετημένες καρέκλες, ενώ το δάπεδο του ήταν καλυμμένο από κομφετί. Το περίπτερο στο σύνολο του έδινε την αίσθηση ενός [...]

 • …and a happy new fear

  Εικόνα: Αθήνα, Δεκέμβριος 2008 (AP Photo/Petros Karadjias).
  Πηγή: www.boston.com/bigpicture/2008/12/2008_greek_riots.html
  Έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τα δυσάρεστα γεγονότα στους δημόσιους χώρους της πόλης διαδέχονται το ένα το άλλο:
  Στις 9 Νοεμβρίου 2007 οι Times της Νέας Υόρκης δημοσιεύουν μια ιστορία καθημερινής αθηναϊκής τρέλας. Ένας 29χρονος πολίτης, ο Τάσος Πουλιάσης, καθώς περπατά [...]

 •  
  Powered by Wordpress. Design by Bingo - The Web Design Experts.